Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2014


Εορτασμός Αγίου Ελευθερίου


Εορτάστηκε σήμερα, Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014 η μνήμη του Αγίου Ελευθερίου στο ομώνυμο πανηγυρίζον παρεκκλήσι της ενορίας μας.
 
 Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε  ο πρωτοπρεσβύτερος της ενορίας μας π.Νικόλαος Φίλης και κύρηξε το Θείο Λόγο.
 
Ακολουθεί το κύρηγμα του:

"Οι άγιοι της ορθόδοξης Εκκλησίας μας αποτελούν τους αστέρες που στολίζουν την ουράνια Βασιλεία του Θεού. Ειναι οι εγγυητές της εκπλήρωσης της Θείας υπόσχεσης σχετικά με τη σωτηρία και τη συμμετοχή των πιστών στην Ουράνια Βασιλεία του Τριαδικού Θεού, την οποία κάθε άνθρωπος μπορεί να κληρονομήσει μόνο μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας.

Η Αγιότητα των Αγίων πηγάζει από τη συμμετοχή τους στην αγιότητα του Θεού. Ο πιστός με τις χάρες του Θεού γίνεται άγιος. Η προσωπική ζωή, οι σκέψεις, οι αισθήσεις αγιάζονται και αναδεικνύονται όργανα της Θείας Χάριτος. Μέσα από τη προσωπική ζωή των Αγίων φανερώνεται η ζωή του Χριστού.

Εφαρμόζονται τα λόγια του απόστολου Παύλου που προτρέπει όλους τους Χριστιανούς να φανερώσουν τη ζωή του Χριστού μέσα από το θνητό σώμα τους γιατί έτσι με αυτό τον τρόπο δοξάζεται ο σωτήρας Χρηστός.

Ο άγιος παρόλο που ζεί μέσα στον κόσμο εν τούτοις ζει μακρυά από την αμαρτωλή ζωή του κόσμου. Ο κόσμος βρίσκεται σε εχθρική διάθεση με τον Θεό. Ο Θεός θέλει όλοι να σωθούν και να γνωρίσουν την αλήθεια, αλλά ο κόσμος αντιστρατεύεται πρωτίστως το θέλημα του Θεού, και κατόπιν την εκκλησία που είναι η νοητή κιβωτός της Χάριτος Του.

Κατά τον κατακλυσμο του Νώε, σώθηκαν μόνο όσοι πίστεψαν στο κήρυγμα μετανοίας του Νώε. Όσοι δεν πίστεψαν και δεν βρέθηκαν μέσα στη κιβωτό χάθηκαν. Το ίδιο συμβαίνει και με την εκκλησία μας. Σώζονται όσοι πιστεύουν και βρίσκονται στους κόλπους της.

Κανένας δεν μπορει να φτάσει στο λιμάνι εάν δεν βρίσκεται στο πλοίο που κατευθύνεται σε αυτό. Όσοι βρίσκονται έξω από το πλοίο και νομίζουν ότι μπορουν να σωθούν από μόνοι τους πλανιόνται.

Κανένας δεν αναδείχθηκε άγιος έξω από την εκκλησία,κανεις δεν σώθηκε έξω από την εκκλησία. Όταν αποκόβει κανείς τον εαυτό του από το σώμα της εκκλησίας, τότε αποκόβει τον εαυτό του από τη Χαρη και τη σωτηρία του Θεού. Δεν υπάρχει σωτηρία χωρίς την εκκλησία. Δεν αγιάζεται κανείς εάν δεν αγωνιζεται να ταυτίσει την προσωπική του ζωή με την ζωή και την αλήθεια Του Χρηστού.

Η αλήθεια των δογμάτων φανερώνεται στη ζωή των πιστών και η ζωή του πιστού αντανακλά τη διάθεση της Πιστεως μας στον σωτήρα Χριστό.

Αυτή η διάθεση είναι η ουσιώδης διαφορά μεταξύ των αγίων και των απλών χριστιανών. Οι άγιοι διέθεσαν όλη την ύπαρξη τους για την αγάπη του Χριστου. Αυτή η διάθεση τους οδήγησε να περοφρονήσουν εγκόσμιες δόξες,τιμές, πλούτη και έφτασαν στο σημείο να θυσιάσουν την ίδια τους τη ζωή για χάρη του Κυρίου, είτε όταν κλήθηκαν να ομολογήσουν τη πίστη τους μπροστά σε άπιστους βασιλείς και ηγεμόνες είτε όταν οι καιροί το απαιτούσαν να υπεραμύνονται της αληθινής διδασκαλίας καταπολεμώντας τις ποικίλες αιρέσεις. Αυτό γίνονταν πάντοτε σε όλες τις εποχές ,ακόμη και σήμερα. Όλοι βλέπουμε με φρίκη τη μοίρα και το τέλος που έχουν οι αραβόφωνοι χριστιανοί στην Αίγυπτο, στη Συρία στη Β.Αφρική, στη Μ.Ανατολή από τους ισλαμοφασίστες τζιχαντιστές.

Σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρα Ελευθερίου και είναι προς όφελος όλων να θυμηθούμε τη ζωή και το μαρτύριο Του.

Ο Άγιος Ιερ.Ελευθέριος γεννήθηκε στη Ρώμη κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ. από ευγενείς γονείς.  Η μητέρα του Ανθία είχε διδαχθεί τη χριστιανική πίστη από τους μαθητές του Απ. Παύλου. Ο πατέρας του διετέλεσε ύπαρχος της Ρώμης αλλά πέθανε λίγα χρόνια μετά την γέννηση του.

Η Ανθία εμπιστεύτηκε τον γιο της στον αρχιερέα της Ρώμης για να Τον διδάξει τα ιερά γράμματα. Ο νεαρός ελευθέριος διακρινόταν για το ήθος, την ευταξία, την κοσμιότητα και πολλές άλλες αρετές και χειροτονείτε σε ηλικία 15 ετών διάκονος, 17 πρεσβύτερος και σε ηλικία μ’ολις 20 ετών επίσκοπος. Τόσο σοφός και νουνεχής ήταν!

Όμως ο πονηρός, που φθονεί την σωτηρία των ανθρώπων,σήκωσε διωγμό κατά της Εκκλησίας. Πολλοί Χριστιανοί θανατώθηκαν αλλά ο αυτοκράτος ήθελε νεκρό και τον Ελευθέριο. Έστειλε λοιπόν τον στρατηγό Φήλιξ για να τον συλλάβουν μέσα στο ναό που λειτουργούσε ο Ελευθέριος. Ο Φήλιξ μπήκε στο ναό σαν άγριο θηρίο αλλά σαν είδε και άκουσε το κήρυγμα του αγίου, θαύμασε και αντί  για διώκτης έγινε μαθητής του και πίστεψε στο Χριστό! Ο Άγιος Ελευθέριος τον συμβούλεψε να τον οδηγήσει στον αυτοκράτορα για να μη χάσει το στέφανο του μαρτυρίου.

Όταν έφθασαν στη Ρώμη και παρουσιάστηκε μπροστά στον αυτοκράτορα εκείνος προσπάθησε με κολακείες και υποσχέσεις να τον βάλει να θυσιαστεί στα είδωλα. Ο Άγιος με γενναίο χριστιανικό φρόνιμα ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό,και ούτε τις τιμές ούτε τα φοβερά βασανιστήρια έλαβε υπόψη του. Μέσα από τρομερά βασανιστήρια που δεν είναι της παρούσης να αναφέρουμε αποκεφαλίστηκε και με αυτό τον τρόπο κέρδισε την αιώνιο ζωή! Μαζί του μαρτύρησαν και η μητέρα του Ανθία και δύο από τους φύλακες του.

Η ζωή,το μαρτύριο και ο θάνατος του αγίου Ελευθερίου αγαπητοί Χριστιανοί είναι σταθμός για τον κάθε χριστιανό της εποχής μας. Η κουρασμένη από το βάρος της αμαρτίας εποχή μας ζητά κάπου να ακουμπησει και να αναπαυθεί. Τριγυρισμένη από το σκοτάδι της ολιγοπιστίας της αμφιβολίας της έλλειψης ιδανικών και προτύπων, ζητά ζωντανά παραδείγματα για να δει το φώς το αληθινό.

Μέσα σ’αυτό τον αγώνα προβάλλει η μνήμη του Αγίου Ελευθερίου σαν βάσλσαμο παρηγορίας στοτς κουρασμένους ανθρώπους.

Ο κόσμος μας μισεί και εμείς καλούμαστε να αγαπήσουμε αυτούς που μας μισούν. Καλούμαστε να ενδυναμώσουμε τη πίστη μας !"
 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.